Saturday, January 31, 2009

Susan Abulhawa Interviewed by VPRO Dutch RadioBureau Buitenland VPRO
Nieuws en achtergronden van de buitenlandredactie van Villa VPRO
Het litteken van David: roman over een Palestijnse familie

Susan Abulhawa’s ouders vluchtten uit Palestina toen Israel tijdens de zesdaagse oorlog van 1967 Egypte aanviel. Het Israelische leger bezette de Golanhoogte en de westelijke Jordaanoever. Een bezetting die tot op heden voortduurt. Na omzwervingen door het bezette Oost-Jeruzalem, Koeweit en JordaniĆ« kwam de schrijfster in de Verenigde Staten terecht.

Omdat de Amerikaanse berichtgeving over het Palestijns-Israelisch conflict volgens Abulhawa te pro-Israelisch is, begon ze op internet essays en columns te publiceren. Dr. Hanan Ashrawi - stichter van het Palestijnse Initatief tot bevordering van Dialoog en Democratie, Palestijns parlementslid en voormalig vertrouweling van Yasser Arafat - las een paar essays van haar en moedigde Susan Abulhawa aan een roman over de Palestijnse geschiedenis te schrijven. “We hebben grote behoefte aan zulke vertellers” mailde Ashrawi haar.

Resultaat is ‘ Het litteken van David ‘ over twee broers, waarvan de een - gekidnapt - bij een Joods gezin opgroeit en de ander als Palestijn. De hoofdpersoon, en verteller van de familiegeschiedenis, is hun jongere zus Amaal. Het boek kreeg in 2007 de Best Book Award USA Book News. En afgelopen jaar verscheen het in vertaling bij uitgeverij De Geus.

Jacqueline Maris interviewt Susan Abulhawa over de situatie in Gaza, de toekomst van het Palestijnse volk en het belang van haar roman.

Bureau Buitenland (Villa VPRO) van maandag 12 januari 2009 van 15:30 tot 16:00 uur op radio.

Audio (vanaf een uur na uitzending): http://weblogs.vpro.nl/buitenland/2009/01/10/het-litteken-van-david-roman-over-een-palestijnse-familie/ (parts of this interview are in English)

No comments: